Skip to content

Turvallisempi tulevaisuus hyvinvointialueilla syntyy yhteistyön ja palveluintegraation kautta

Turvallisempi tulevaisuus hyvinvointialueilla syntyy yhteistyön ja palveluintegraation kautta

Kuten Turvallisuus 2023 messujen teemoissa, hallitusohjelmassakin korostuu pelastustoimen osalta palveluiden jatkuvuuden varmistaminen, tulevaisuuden työvoiman saatavuus, yhteiskunnan kriisinkestävyys sekä työturvallisuuden parantaminen niin pelastusalalla kuin ensihoitotyössä. Orpon hallitusohjelmasta löytyy oikein painava kirjaus pelastustoimen henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden turvaamisesta. Hyvän työn ohjelma onkin ainoita hankkeita, jolle on jo hallitusohjelmaa sorvatessa kyetty osoittamaan uutta kertaluontoista määrärahaa, jolla varmistaa riittävä tietopohja ja ennakointi henkilöstön tarpeesta ja koulutusmääristä tuleville vuosille. Ohjelman odotteluun ei kuitenkaan kannata tuudittautua, sillä hyvinvointialueella työskentely saattaa sellaisenaan avata aivan uusia uramahdollisuuksia.

 

Pelastusalan ammattilaiset ovat osa hyvinvointialueiden turvallisuusosaajien joukkoa

Hyvinvointialueiden pelastustoimen asiantuntijat löytävät hyvinvointialueelta, oman organisaation sisältä, turvallisuusalan kollegoita paljon aiempaa enemmän. On aiempien sairaanhoitopiirien turvallisuuspäälliköitä, riskienhallinnan ja valmiussuunnittelun osaajia sekä myös iso joukko erilaisia ammattilaisia, jotka omaavat vankan kokemuksen toimialakohtaisista riskeistä ja uhista. Uusia turvallisuusasioiden kollegoita on jopa kymmeniä kertoja enemmän verrattuna aiempaan arkeen. Ammattilaisten kirjo ja urapolut eivät enää rajaudukaan pelastustoimen toimialakohtaisiin näkökulmiin, vaan arjen yhteistyössä on mukana iso joukko asiantuntijoita, jotka kukin osaltaan vastaavat turvallisuuden eri osa-alueista: organisaatio- ja työturvallisuudesta, asiakas- ja potilasturvallisuudesta, laiteturvallisuudesta sekä varautumisesta suuronnettomuuksiin, häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin. Hyvinvointialueet tarvitsevat näitä kaikkia turvallisuusosaamisen eri ulottuvuuksia. Pelastustoimen kätisyydet eivät tietenkään sovi kaikkiin tehtäviin, mutta hyvinvointialueen kokoinen työnantaja tarvitsee niin useanlaisia turvallisuuden, riskienhallinnan ja varautumisen asiantuntijoita, että asialla on yhteytensä myös pelastusalan urasuunnitteluun ja urapolkuihin.

 

”Palveluketjuilla pyritään turvaamaan yhdenvertaiset, laadukkaat pelastustoimen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut.

 

Hyvinvointialueuudistuksen yhtenä keskeisenä tavoitteena on palvelujen entistä parempi yhteentoimivuus. Palvelujen oikea-aikaisuudella sekä sujuvilla ja saumattomilla palveluketjuilla pyritään turvaamaan yhdenvertaiset, laadukkaat pelastustoimen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Palveluintegraation keinoin koetetaan myös vastata ikääntymisen ja syntyvyyden laskun aiheuttamiin haasteisiin, parantaa palvelujen saatavuutta sekä kaventaa erilaisten asiakasryhmien ja alueiden välillä vallitsevia hyvinvointi- ja terveyseroja. Pelastustoimen osalta palveluintegraatio tarkoittaa käytännössä sitä, että pelastustoimen palvelujen suunnittelu ja toteutus tehdään jatkossa useamman toimialan ja toimijan yhteistyönä, jolloin osaaminen laajentuu ja yhteinen ymmärrys yli sektorirajojen vahvistuu. Uusi asia vie toisen uuden asian äärelle ja erilaisten näkökulmien oivaltaminen tapahtuu osana työtä kuin itsestään. Tässä uudessa tilanteessa avain pärjäämiseen on aktiivinen vuorovaikutus, yhteistyöhakuisuus sekä jatkuvaan oppimiseen tarttuminen. Tavataan näissä merkeissä Turvallisuusmessuilla!

 

 

Vesa-Pekka Tervo
Pelastustoimen kehittämispäällikkö